Blog

Hozzászólás ehhez Hajápolás, Hajhullás, Receptek

Hajnövekedést serkentő gyógynövények

Bojtorjángyökeres hajmosás

100g bojtorjángyökeret áztassunk be 1 liter hideg vízbe 12 órára. Utána melegítsük fel és szűrjük le. A főzet egyik felével mossunk hajat szappannal, a főzet másik felét pedig használjuk a haj öblítésére. A gyógyfűfőzetet nem szabad kimosni a hajból, ez legyen az utolsó öblítővizünk a hajmosás végén! (Szappanos hajmosás esetén célszerű először egy almaecetes öblítést végezni a lúgos kémhatás semlegesítésére, így nem fog összetapadni a hajunk)

Csalános hajmosás

A csalán serkenti a haj növekedését. Hajmosáshoz használjunk friss csalánfőzetet az alábbi recept szerint:

  • tegyünk 10 maroknyi friss csalánt 5 liter hidegvízbe és lassan melegítsük fel. Ha felmelegedett 5 percig állni hagyjuk, majd szűrjük le és mossunk vele hajat.
  • a hajnövekedés megszilárdításához és erősítéséhez a csalángyökérből készült főzet szintén bevált. Áztassunk be kétmaroknyi csalángyökeret 5 liter hideg vízbe 12 órára. A hatóidő letelte után az oldatot melegítsük fel, szűrjük le, majd ezzel mossunk hajat.

Csalánesszencia készítése:

A fenti hajmosások kiegészítésére javasolt a csalánesszencia használata. A tavasszal vagy ősszel kiásott csalángyökeret mossuk meg, vágjuk apróra, töltsük üvegbe, és öntsük le 38-40%-os gabonapálinkával. Az üveget lezárjuk, és legalább 2 hétig tartsuk meleg helyen. Ezután szűrjük le, majd az esszenciával naponta dörzsöljük be a fejbőrt. A hajnak szép fényt fog kölcsönözni.

Hajkúra

5 liter hideg vízben melegítsünk fel majdnem forrásig azonos mennyiséget (1-1 maroknyit) az alábbi lehetőleg frissen szedett gyógynövényekből: csalán, nyírfa, bodza, diólevél és 1 szál vérehulló fecskefű. Néhány percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. A főzet egyik felével mossunk szappannal hajat, majd almaecetes vízzel öblítsük át, ezután a maradék főzettel mossuk-öblítsük át még egyszer a hajat, kicsit rajta is tarthatjuk, majd szárítsuk meg a hajunkat, anélkül hogy a gyógynövényoldatot kimosnánk belőle.

Hozzászólás ehhez Korpásodás

Fejkorpa és fejkosz (koszmó) elleni gyógynövényes házi szerek

Csalános hajmosás zsíros fejkorpa ellen:

Forrázzunk le két púpozott teáskanálnyi csalánt fél liter forró vízzel, 5 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. A főzet felével hetente egyszer végezzünk szappanos hajmosást, majd a másik felével öblítsük le. Utána vízzel már ne öblítsük ki. (Tanács: főzzünk nagyobb adag csalánfőzetet, az arányok megtartásával, hogy több legyen az öblítésre használható folyadékunk, illetve az öblítővízhez adjunk 1-2 kanál almaecetet, amennyiben szappannal mossuk meg a hajunkat, különben nem fogjuk tudni kifésülni.)

Zsurlós hajmosás száraz fejkorpa ellen:

Forrázzunk le négy púpozott teáskanálnyi zsurlót egy liter forró vízzel, 5 percig hagyjuk állni, szűrjük le, és a főzettel alaposan mossuk át a hajat, majd a fejmosásokat követően a nedves fejbőrbe masszírozzunk bele egy kevés extra szűz olívaolajat. Ezt a hajmosást minden nap el kell végezni legalább 1 héten keresztül.

Dióleveles lemosás fejkosz (koszmó) ellen:

Két púpozott teáskanálnyi apróra vágott diólevelet forrázzunk le fél liter vízzel, 2-3 percig hagyjuk állni, szűrjük le, és a főzettel minden nap mossuk le az érintett területeket.

Ugyanez a dióleveles lemosás hatékony lehet a fejtetűvel fertőzött haj kezelésére, valamint hajhullás esetén szintén jó hatással van ha a fejbőrbe masszírozzuk a főzetet.

A fent említett hajmosó keverékek bármelyikéhez adhatunk pár csepp teafa illóolajat, mert tisztító-fertőtlenítő hatása kiemelkedően jó hatású.

Hozzászólás ehhez Hajfestés

Henna

A henna valójában nem más, mint egy növényi alapanyagból előállított festék, mely alkalmas a haj festésére. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy a teljesen természetes összetevőiből adódóan, egyáltalán nem jut méreganyag a szervezetbe.

A henna kisimítja és táplálja a hajat, erőt és rugalmasságot ad a hajszálaknak, javítja a fejbőr pH-értékét és ragyogóbbá teszi a hajszálakat. Ideális azok számára, akik a kémiai anyagokra való érzékenység vagy allergia miatt nem használhatnak szintetikus hajfestéket.

A természetes henna vöröses, narancsos színt ad a hajnak. A barna, szőke vagy fekete árnyalatokat már egyéb növényekkel is összekeverik, tehát ezek a színek már nem 100% hennából vannak.

A hennával való hajfestésnek van a kicsit melósabb változata, amikor hennaport veszünk, és nekünk kell forró vízzel kikeverni, majd ha testmelegre hűlt, felvihetjük a hajra. Ezután még fóliába plusz törölközőbe érdemes tekerni a hajat, és rajta kell tartani legalább 60 percig.

Egyszerűbb módja amikor készre kevert Henna hajszínező balzsamot vásárolunk és azzal festjük be a hajunkat, ugyanúgy mint bármelyik készre kevert hajfestékkel. Ráadásul ez a fajta hajszínező nemcsak színt ad, hanem a hajat is ápolja, puhítja és fényessé varázsolja. Nem muszáj hajszínváltoztatásra használni, arra is jó, ha csak élénkíteni, frissíteni akarjuk természetes hajszínünket és ápolni a hajunkat.

Hozzászólás ehhez Hamvasítás, tonizálás

Hamvasítás, tonizálás

A hamvasító sampon egy tonizáló sampon, amelyet kifejezetten szőke, szőkített, melírozott és ősz-őszülő sárgulásra vagy rezesedésre hajlamos hajra terveztek. Lila pigmenteket tartalmaz, amelyek semlegesítik a sárga, narancs és rezes árnyalatokat (tónusokat) a hajban.

A fodrászok is gyakran tonizálnak (hamvasítanak), hogy semlegesítsék a sárga, réz és narancssárga árnyalatokat a festett vagy szőkített hajon. A lila pigmentekkel dúsított hamvasító sampon vagy hamvasító folyadék nagyszerű otthoni megoldás a haj tonizálására és a sárgulás- rezesedés megelőzésére.

A jó hír, hogy már hamvasító hajpakolásokat, balzsamokat is gyártanak otthoni felhasználásra. Ezeket a termékeket lehet együtt is használni, de külön-külön is eredményesen alkalmazhatóak. Van, aki a hamvasító folyadékra esküszik mások a samponokra, vagy a balzsamokra, de mindenképpen érdemes többféle terméket is kipróbálni.

Ha még nem ismered a hamvasító termékeket és azok használatát, vagy ha csak néhány kérdésed van az első használat előtt, olvasd el ezt a kis útmutatót:

Milyen gyakran használjak hamvasító sampont?

Nincs két egyforma szőke haj! Az, hogy milyen gyakran alkalmazzunk hamvasító sampont attól is függ, hogy milyen árnyalatot szeretnénk elérni. Minél többször használod, annál hamvasabbak, ezüstösebbek lesznek a tincseid.

Amennyiben először használsz hamvasító sampont, akkor a legjobb, ha csak hetente egyszer teszed, és lassan növeled a gyakoriságát, vagy kombinálod más hamvasító termékekkel is amíg meg nem találod a számodra tökéletes árnyalatot.

Sokan kérdezik, hogy a hamvasító termékeket meddig hagyják a hajukon, hogy intenzívebb eredményt érjenek el. Valójában, néhány perc is megteszi, de rajta lehet hagyni akár 5-10 percig is pl. egy balzsamot vagy hajpakolást, de még a sampont is.

A szőkített, festett, melírozott haj nagyon porózus, és egy pillanat alatt felszívja a lila pigmenteket. Ha túl sokáig hagyod rajta, és nem tetszik az eredmény, ne ess pánikba. Egyszerűen mosd meg újra a hajad egy sima tisztító samponnal, és máris tompul a lila vagy ezüst tónus.

A hamvasító sampon világosítja a hajat?

A hamvasító termékek a már szőkített hajra valók, így, ha azt reméled, hogy egy hamvasító sampon vagy folyadék világosítani fogja a barna hajad, csalódni fogsz. Ezek a termékek nem tartalmaznak ammóniát, nem roncsolnak, és nem szívják a hajat. Ehelyett élénkítik a szőke színt azáltal, hogy kiiktatják azokat a sárga tónusokat, amelyek a lilával szemben állnak a színkörön.

Ha azon tűnődsz, hogy mikor használj hamvasító sampont a szőke hajadra, akkor a válasz, hogy abban az esetben, ha a hajadon észreveszed a sárgulás vagy a vörösödés jeleit.

A hamvasító sampon más hajszíneknél is működik?

Ha természetes szőke vagy ősz hajad van, a hamvasító sampont ugyanúgy használhatod, mint a festett-szőkített hajhoz, hogy eltávolítsd a sárga és rezes tónusokat és felfrissítsd a hajszínedet. Sokan nem is gondolják, de a vörös hajon is használható a sárgaréz tónusok ellen, hogy hétről hétre friss maradjon a vörös szín.

Nincs egyetlen legjobb módja a hamvasítók használatának, ezért érdemes próbálgatni, kísérletezni, hogy kinek melyik termék válik be a legjobban.

Használhatom a hamvasító sampont száraz hajon?

Röviden: Nem, nem szabad hamvasító sampont száraz hajra kenni. Bár igaz, hogy a száraz haj több pigmentet szív fel, azonban a felszívódása egyenetlen. Legtöbbünknek, ha nem mindannyiunknak – akár szőke, akár nem – a hajvégek szárazabbak és porózusabbak, mint a hajunk többi része. Ugyanez vonatkozik minden olyan területre, amelyet szőkítőporral vagy hajfestékkel kezeltek. Ezért a hamvasító sampon száraz hajon alkalmazva valószínűleg foltos végeredményt fog produkálni.

Hozzászólás ehhez Hamvasítás, tonizálás

Hamvasító samponok, balzsamok, folyadékok használata

Hamvasító sampon: nedvesítsd be a hajad, és a szokásos módon mosd meg, vagyis habosítsd jól fel, majd alaposan öblítsd ki. Szerintem érdemes a piszok, a zsír, a hajlakk vagy hajhab eltávolítására először egy tisztító sampont használni, majd ezt követően a második mosást végezd a hamvasító samponnal, amelyet egy pár percre rajta is hagyhatsz, mielőtt leöblíted a hajadról.

Hamvasító balzsam: a hajmosást követően a nedves hajba masszírozzuk ugyanúgy, mint bármelyik balzsamot, és ezt is rajta lehet hagyni pár percig, de nem muszáj. Mindenképpen ki kell öblíteni a hajból, ezek sem hajban maradó termékek.

Hamvasító hajpakolás: a hajpakolásokat általában nem használjuk minden hajmosásnál, van, aki kéthetente és olyan is aki csak havonta egyszer teszi fel. Egyrészt időigényesebb, ha helyesen akarjuk alkalmazni, másrészt pedig felesleges. A hamvasító hajpakolást is ugyanúgy használjuk, mint a többi hajpakolást, vagyis hajmosás után a törölközőszáraz hajra vigyük fel, masszírozzuk bele, és tartsuk rajta 5-10 percig. Ez sem hajban maradó termék, tehát alaposan ki kell öblíteni a hajból.

Hamvasító folyadék: mindegyik flakonon rajta van a termék hígítási aránya, vagyis ezeket a folyadékokat vízben kell feloldani, és azzal öblögetni a hajat. A hamvasító folyadékokat mindíg hajmosás után használjuk, és annyiszor öblítjük át vele a hajat ahányszor csak akarjuk, míg el nem értük a kívánt árnyalatot. A hamvasító folyadékot nem muszáj kiöblíteni a hajból, de alkalmazhatunk egy rövid tiszta vizes öblítést, ha szeretnénk.

Ezeken a linkeken találsz ilyen termékeket:

https://fodraszkellektar.hu/hamvasito-samponok

https://fodraszkellektar.hu/hamvasito

Hozzászólás ehhez Hajbiológia

Hajunk lehet egyenes, hullámos vagy göndör. Te tudod mitől olyan amilyen?

Amint azt már az előző cikkben is írtam a hajszál egy kicsiny lyukból a hajtüszőből nő ki. Azonban ezek a lyukak különböző méretűek és formájúak lehetnek, ezzel pedig befolyásolják hajunk formáját és vastagságát.

A hajszál bőrből való kinövésének szöge a hajszál formájától függ.
Az egyenes hajszál keresztmetszete kör alakú és a teljesen egyenesen nő ki a bőrből. Amennyiben hajtüszőink kör alakúak, úgy hajunk egyenesen fog nőni. Az ázsiaiak haja a dauert jobban és hosszabb ideig tartja meg, mint más egyenes típusúak. Ez a különösen erős és vastag szarurétegnek köszönhető, mely a hajszálakat borítja.

A hullámos vagy göndör hajú emberek hajtüszője vese alakú. Minél hegyesebb az alakja, annál göndörebb haj nő ki belőle. Pl. az afro-karibi haj vese alakú hajtüszőből nő ki, és a hajszálak inkább oválisak mint kör alakúak, ez okozza az erősebb göndörséget. Előnye, hogy megvédi a fejet a forró napsugárzástól, mindamellett pedig hagyja távozni a nedvességet és megakadályozza a természetes zsírosodást, így ez a haj többnyire száraz típusú.

Hajunk a fejbőrünkből kb.45 fokos szögben nő ki. A szálak növési iránya adja a haj dőlését, állását. A hajnövési frontok találkozásánál forgók alakulnak ki. Mivel ez születési adottság, változtatni nem lehet rajta, és hajvágásnál, frizuraválasztásnál érdemes figyelembe venni.

Kis hajtüszőből vékony, finom haj nő ki. A szőkéknek van a legtöbb hajtüszőjük, de mivel a hajszálaik nagyon finomak, vékonyak, ezért általában ez a haj tűnik a legritkábbnak. Az ilyen hajat érdemes daueroltatni, mert tartást ad a gyenge hajnak, de vigyázni kell vele, mert sérülékenyebb mint a vastagszálú haj.

A nagy hajtüszőből vastag haj nő. Pl. a természetes vörös hajú embereknek ugyan kevesebb hajtüszőjük van, de mivel hajuk testesebb, vastagabb, ezért sűrűbbnek látszik. A vastag hajat nehezebb formázni, szárításához hosszabb idő kell.

Hajunk fénye attól függ, hogy hajszálaink mennyire képesek visszaverni a fényt. Amennyiben hajunk egészséges, jó állapotú a hajszálak védőlemezkéi (a szaruréteg) szépen egymásra simulnak. Amikor ezek a lemezkék “felborzolódva” állnak, hajunk kiszárad, elveszti fényét és könnyen kócolódik.

A hajszál színe, növekedése, göndörsége, hullámossága vagy egyenessége genetikailag meghatározott tulajdonság, az élet folyamán azonban némiképp megváltozhat.

Hozzászólás ehhez Haj-történelem

Hogyan nő a hajunk – és miért?

A hajtüsző egy piciny lyuk, ahonnan a haj nő. A fejbőr mindhárom rétegén áthatol. Minden egyes tüsző kiindulásánál egy papillának nevezett rügyszerű sejtcsomó van. Ezeket táplálja a hajszálerekből származó vér, amíg meg nem duzzadnak és hajsejtekké nem alakulnak (elszarusodnak) és végül elhalnak.

Ezek a halott sejtek alkotják a hajszálat. A legtöbb embernek 90 000 – 150 000 hajtüsző van a fejbőrén.

Minden egyes hajszál 1-6 évig él, ezután elpusztul és kiesik a hajtüszőből. Naponta 50-150 hajszál pusztul el, de a helyükön állandóan újak nőnek, így a hajveszteség nem feltűnő.

A haj életciklusának három fázisa van: az anogén fázis, a katogén fázis és a telogén fázis.

Az anogén fázis az új növekedés szakasza. A legtöbb embernek havonta 1,3 cm-t növekszik a haja. A faggyúmirigyek ebben a szakaszban aktívak. A hajunk kb. 18%-a van jelenleg ebben az állapotban.

A katogén fázis alatt a növekedés megáll, és a faggyúmirigyek aktivitása csökken. Hajunknak csak 1%-a van ebben a szakaszban.

A telogén fázis az utolsó szakasz. A faggyúmirigyek beszüntetik működésüket és a hajtüsző összehúzódik. Hajunk 4-14%-a van ebben a szakaszban jelenleg.

Két okból van haj a fejünkön: egyrészt, hogy fékezze a test hővesztését, másrészt pedig, hogy megvédje a fejbőrt a sérülésektől.

Hozzászólás ehhez Hajápolás, Receptek

Ecetes hajöblítés

Az ecetes hajöblítés egészségesen tartja a hajat, valamint fényessé és könnyen fésülhetővé teszi. Egyszerű és olcsó megoldás a természetes hajápolás híveinek.

Amennyiben hajszappant használsz, az ecetes öblítés a legideálisabb megoldás. Mivel semlegesíti a szappan pH-értékét, a haj kutikulája visszasimul és lezár. Az eredmény: hajad nem szárad ki és szép fénye lesz.

Az ecetes öblítés úgy működik, mint egy kondicionáló, amelyet hajmosás után a fejünkre kenünk. A hagyományos ápolószerekkel ellentétben azonban mentes mindenféle szintetikus anyagtól, és könnyen elkészíthető házilag is.

Természetesen samponos hajmosás után is használható balzsam helyett.

Elkészítés:

Egy üres üvegbe egy liter meleg vízhez öntsünk 2 evőkanál almaecetet. (Ha kicsit szkeptikus vagy, először csak egy kanál almaecetet adagolj a keverékhez.) Miután a szokásos módon megmostad a hajad samponnal vagy hajszappannal, öntsd rá a hajadra az ecetes öblítőt. Hajunkat az ecetes öblítést után nem kell újra kiöblíteni. Ne aggódj: amint a hajad megszáradt, az ecetszag is eltűnik.

Az ecetes hajöblítés az almaecet helyett történhet balzsamecettel, gyógynövényecettel és citromlével vagy citromsavval is. (A citromsavból elég fél teáskanál.)

Hozzászólás ehhez Hajfestés

Hajfestés vagy színezés? Melyiket válasszam?

A hajszín meghatározza az ember megjelenését – ezért érdemes alaposan átgondolnunk, milyen hajszín illik hozzánk. Sokat számít arcbőrünk színe is, de fontos, hogy az egyéniségünkhöz is passzoljon. Nyilván senki sem szeretne úgy tükörbe nézni, hogy önmagát idegennek látja… A hajszín megválasztásában szerepet játszik még a haj- és bőr típusa, valamint a haj szerkezetét is érdemes figyelembe venni.

Mi a különbség a hajszínezés és a hajfestés között?

Színezés

A hajszín felfrissítésére és fényesebbé tételére való.  A szín nem hatol be a haj szerkezetébe, hanem tisztán a hajon kívülről tapad meg. Ezért ez a legkíméletesebb hajfestési technika. Azonban ezzel a módszerrel nem lehet a hajszínt nagymértékben megváltoztatni vagy világosítani, valamint az ősz hajat sem fogja be tökéletesen. Előnye: 8-10 hajmosás után kikopik a hajból, nem roncsolja és nem szárítja ki.

https://fodraszkellektar.hu/hajszinezo-sampon

Tartós hajszínező

A normál színezővel ellentétben a tartós színező már tartalmaz kémiai összetevőket, és a kutikula rétegét kissé megnyitja a felhordás során. Ez tartósabbá teszi, és körülbelül 28 hajmosásig bírja. A normál színezéshez hasonlóan nincs kockázata mivel a szín fokozatosan kimosódik. A tartós színezővel a haj mesterségesen pigmentált, így akár egy árnyalattal is világosítható.

Vigyázat: Az új árnyalat vagy színezés előtt feltétlenül beszélje meg a fodrásszal, hogy mennyi idő telt el az utolsó festés óta, mert a lerakódott színpigmentek kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.

https://fodraszkellektar.hu/hajszinezo

Hajfestés

A tartós hajszín eléréséhez már hajfestéket használunk. Alkalmas színváltoztatásra, illetve az ősz haj tökéletes fedésére is. A hajfesték mélyen behatol a hajba, nem mosható ki, mint a színezők, hanem tartósan ott marad. Hátránya: A hajfestékeket oxidálószerrel keverik össze. Minél erősebb az oxidálószer, annál jobban károsodik a haj. Ezért fontos, hogy a festett hajra megfelelő hajápoló szereket használjunk.

https://fodraszkellektar.hu/hajfestek

Szőkítés

Amennyiben már festett a hajunk, nem tudjuk világosítani más szín hozzáadásával, csak szőkítéssel. Ha természetes hajszínünket szeretnénk legalább 2-3 árnyalattal világosítani azt csakis szőkítéssel tudjuk megoldani. Szőkítés során a színpigmenteket eltávolítják a hajból. Bár a szőkítés akár nyolc árnyalatban is világosíthatja a hajat, a kémiai folyamat rendkívül káros hatással van a hajra.

https://fodraszkellektar.hu/szokito

Az, hogy végül melyik módszert választjuk, nagyban függ az elérni kívánt színeredménytől is.

A festett haj ápolása

Amennyiben gyakran fested vagy szőkíted a hajad, folyamatosan károsítod a haj szerkezetét. Az agresszív vegyszereknek köszönhetően – főleg szőkítéskor – a hajvégek gyorsabban letörnek, az egész haj hamar kiszárad. Ennek megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő hajápolás. Ha szeretnéd, hogy festett hajad színe sokáig tartson és szép fénye maradjon, használj festett hajra való színvédő ápolószereket és rendszeresen vágasd hajvégeidet.

Hozzászólás ehhez Hajápolás, Hajfestés

Hajszíntrendek

Balayage: Még mindig nagyon népszerű! A fodrász tincsenként viszi fel a hasjfestéket. Ez egy nagyon kreatív hajfestési technika, ahol a fodrász képes változtatni a színezés intenzitását és menetét, valamint kiváló hatásokat hozhat létre, erőteljesebb és gyengébb tónusokkal. Védi a haj szerkezetét és szuper természetesnek tűnik.

Ombré Hair: A lelkesedés továbbra sem enyhül! A hajtrend meglehetősen változó, és úgy tűnik, hogy az évszakok váltakozásával újra és újra meghatározza önmagát. Nyáron a barna vagy karamellbarna tincsek a verhetetlen kedvencek, melyeknek  világosabb tónusú végei úgy néznek ki, mintha a hajat frissen csókolta volna meg a nyári nap. Ősszel és télen aztán előkerülnek a kicsit tüzesebbek a színek, és a hajvégek a klasszikus piros árnyalatoktól a pasztell árnyalatokig vagy a neoncsúcsokig fénylenek.

Granny Hair: Míg az idősebb nők mindent megtesznek, hogy elrejtsék ősz hajukat, addig a fiatal nők a pasztellszürkére esküsznek! A rozé, ibolya vagy sárgabarack pasztell árnyalatai friss és modern megjelenést kölcsönöznek a hajszínnek.

Metál hajszín: Legyen szó jeges ezüstről, meleg bronzról vagy erőteljes aranyról – a csillogó hajszínek abszolút vonzzák a szemet! Tehát ha kifejezetten elbűvölőnek szeretne látszani, akkor feltétlenül kövesse ezt a trendet.

Babylights: Ez a hajtrend a szuperfinom tincsekről szól. A gyermekhaj természetes fényei ihlették. A babaylights háromdimenziós hatást kölcsönöz a hajnak, ezért dúsabbnak tűnik, így tökéletes a vékony szálú puha hajhoz. Ha csak felfrissíteni szeretné természetes hajszínét, ez a színtrend a megfelelő választás az Ön számára.