Hozzászólás ehhez Hajbiológia

Hajunk lehet egyenes, hullámos vagy göndör. Te tudod mitől olyan amilyen?

Amint azt már az előző cikkben is írtam a hajszál egy kicsiny lyukból a hajtüszőből nő ki. Azonban ezek a lyukak különböző méretűek és formájúak lehetnek, ezzel pedig befolyásolják hajunk formáját és vastagságát.

A hajszál bőrből való kinövésének szöge a hajszál formájától függ.
Az egyenes hajszál keresztmetszete kör alakú és a teljesen egyenesen nő ki a bőrből. Amennyiben hajtüszőink kör alakúak, úgy hajunk egyenesen fog nőni. Az ázsiaiak haja a dauert jobban és hosszabb ideig tartja meg, mint más egyenes típusúak. Ez a különösen erős és vastag szarurétegnek köszönhető, mely a hajszálakat borítja.

A hullámos vagy göndör hajú emberek hajtüszője vese alakú. Minél hegyesebb az alakja, annál göndörebb haj nő ki belőle. Pl. az afro-karibi haj vese alakú hajtüszőből nő ki, és a hajszálak inkább oválisak mint kör alakúak, ez okozza az erősebb göndörséget. Előnye, hogy megvédi a fejet a forró napsugárzástól, mindamellett pedig hagyja távozni a nedvességet és megakadályozza a természetes zsírosodást, így ez a haj többnyire száraz típusú.

Hajunk a fejbőrünkből kb.45 fokos szögben nő ki. A szálak növési iránya adja a haj dőlését, állását. A hajnövési frontok találkozásánál forgók alakulnak ki. Mivel ez születési adottság, változtatni nem lehet rajta, és hajvágásnál, frizuraválasztásnál érdemes figyelembe venni.

Kis hajtüszőből vékony, finom haj nő ki. A szőkéknek van a legtöbb hajtüszőjük, de mivel a hajszálaik nagyon finomak, vékonyak, ezért általában ez a haj tűnik a legritkábbnak. Az ilyen hajat érdemes daueroltatni, mert tartást ad a gyenge hajnak, de vigyázni kell vele, mert sérülékenyebb mint a vastagszálú haj.

A nagy hajtüszőből vastag haj nő. Pl. a természetes vörös hajú embereknek ugyan kevesebb hajtüszőjük van, de mivel hajuk testesebb, vastagabb, ezért sűrűbbnek látszik. A vastag hajat nehezebb formázni, szárításához hosszabb idő kell.

Hajunk fénye attól függ, hogy hajszálaink mennyire képesek visszaverni a fényt. Amennyiben hajunk egészséges, jó állapotú a hajszálak védőlemezkéi (a szaruréteg) szépen egymásra simulnak. Amikor ezek a lemezkék “felborzolódva” állnak, hajunk kiszárad, elveszti fényét és könnyen kócolódik.

A hajszál színe, növekedése, göndörsége, hullámossága vagy egyenessége genetikailag meghatározott tulajdonság, az élet folyamán azonban némiképp megváltozhat.