Hozzászólás ehhez Hajfestés

Hajfestés vagy színezés? Melyiket válasszam?

A hajszín meghatározza az ember megjelenését – ezért érdemes alaposan átgondolnunk, milyen hajszín illik hozzánk. Sokat számít arcbőrünk színe is, de fontos, hogy az egyéniségünkhöz is passzoljon. Nyilván senki sem szeretne úgy tükörbe nézni, hogy önmagát idegennek látja… A hajszín megválasztásában szerepet játszik még a haj- és bőr típusa, valamint a haj szerkezetét is érdemes figyelembe venni.

Mi a különbség a hajszínezés és a hajfestés között?

Színezés

A hajszín felfrissítésére és fényesebbé tételére való.  A szín nem hatol be a haj szerkezetébe, hanem tisztán a hajon kívülről tapad meg. Ezért ez a legkíméletesebb hajfestési technika. Azonban ezzel a módszerrel nem lehet a hajszínt nagymértékben megváltoztatni vagy világosítani, valamint az ősz hajat sem fogja be tökéletesen. Előnye: 8-10 hajmosás után kikopik a hajból, nem roncsolja és nem szárítja ki.

https://fodraszkellektar.hu/hajszinezo-sampon

Tartós hajszínező

A normál színezővel ellentétben a tartós színező már tartalmaz kémiai összetevőket, és a kutikula rétegét kissé megnyitja a felhordás során. Ez tartósabbá teszi, és körülbelül 28 hajmosásig bírja. A normál színezéshez hasonlóan nincs kockázata mivel a szín fokozatosan kimosódik. A tartós színezővel a haj mesterségesen pigmentált, így akár egy árnyalattal is világosítható.

Vigyázat: Az új árnyalat vagy színezés előtt feltétlenül beszélje meg a fodrásszal, hogy mennyi idő telt el az utolsó festés óta, mert a lerakódott színpigmentek kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.

https://fodraszkellektar.hu/hajszinezo

Hajfestés

A tartós hajszín eléréséhez már hajfestéket használunk. Alkalmas színváltoztatásra, illetve az ősz haj tökéletes fedésére is. A hajfesték mélyen behatol a hajba, nem mosható ki, mint a színezők, hanem tartósan ott marad. Hátránya: A hajfestékeket oxidálószerrel keverik össze. Minél erősebb az oxidálószer, annál jobban károsodik a haj. Ezért fontos, hogy a festett hajra megfelelő hajápoló szereket használjunk.

https://fodraszkellektar.hu/hajfestek

Szőkítés

Amennyiben már festett a hajunk, nem tudjuk világosítani más szín hozzáadásával, csak szőkítéssel. Ha természetes hajszínünket szeretnénk legalább 2-3 árnyalattal világosítani azt csakis szőkítéssel tudjuk megoldani. Szőkítés során a színpigmenteket eltávolítják a hajból. Bár a szőkítés akár nyolc árnyalatban is világosíthatja a hajat, a kémiai folyamat rendkívül káros hatással van a hajra.

https://fodraszkellektar.hu/szokito

Az, hogy végül melyik módszert választjuk, nagyban függ az elérni kívánt színeredménytől is.

A festett haj ápolása

Amennyiben gyakran fested vagy szőkíted a hajad, folyamatosan károsítod a haj szerkezetét. Az agresszív vegyszereknek köszönhetően – főleg szőkítéskor – a hajvégek gyorsabban letörnek, az egész haj hamar kiszárad. Ennek megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő hajápolás. Ha szeretnéd, hogy festett hajad színe sokáig tartson és szép fénye maradjon, használj festett hajra való színvédő ápolószereket és rendszeresen vágasd hajvégeidet.